Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Powtoon: video voor LinkedIn Cover story

Inleiding

LinkedIn heeft een interessante optie: je kunt aan je profiel een korte video toevoegen. Deze Cover story wordt afgespeeld op de plek van je profielfoto. Elders heb ik beschreven hoe je een Cover story plaatst op LinkedIn, nu wil ik laten zien hoe je in Powtoon een video kunt maken om te uploaden als Cover story.

Hoe je in Powtoon een Cover story maakt

Een Cover story is een video van maximaal 30 seconden en je kunt deze uploaden via de mobiele app. Voordat je een video kunt uploaden, moet je natuurlijk een filmpje hebben gemaakt. Met Powtoon kun je (gratis) een animatie maken, of een live video, of een combinatie van beide. Hier toon ik hoe je een animatievideo cv maakt. Dit stappenplan gaat uit van ‘gewone’ computerkennis, zoals het gebruik van een muis en kennis van scrollen en hoe je pop-ups sluit. In dit stappenplan worden niet alle opties beschreven, zo ga ik hier voorbij aan de mogelijkheden van de tijdlijn en transities tussen scenes. Maar dat maak ik goed, hoop ik, door het gratis en vrijblijvend ter beschikking stellen van de template. Mocht je meer willen weten, neem dan contact met me op!

Stappenplan in video

Stappenplan uitgeschreven

Voorbereiden

  • Maak alvast een gratis account aan in Powtoon, via www.Powtoon.com. Dat kan met je mailadres en een wachtwoord, of via een netwerk waar je al lid van bent (Facebook en LinkedIn, bijvoorbeeld). Als je kijkt bij “Pricing”, zie je in eerste instantie alleen de betaalde varianten (Pro, Pro+ en Agency), maar daaronder is ook de mogelijkheid om te kiezen voor de gratis versie (Free). Deze is onbeperkt gratis te gebruiken.
  • Mail me voor mijn “Cover story template”. Die is al aangepast qua formaat (verticaal) en duur (29 sec.). Ik stuur je dit sjabloon gratis en voor niks, geheel vrijblijvend toe (ik heb geen lijst met mailadressen om te benaderen) zodat het meteen als template in jouw Powtoon staat. Hoef je ‘em daar alleen maar te selecteren en te bewerken!
  • Verzamel alvast informatie voor in je cv. Denk aan een overzicht van je competenties, maar ook aan digitale foto’s, of een stukje video om erin op te nemen. Zoek de kleurcodes van je huisstijl of je favoriete kleuren op en houd ze bij de hand voor de achtergrondkleuren!

Aan de slag met je video cv

Powtoon Workspace

  1. Ga naar Powtoon.com en log in. Tip: Powtoon werkt het beste in Chrome.
  2. In de Workspace wordt linksboven weergegeven welk abonnement je hebt: Free, Pro, Pro+ of Agency. Let op: als je de gratis versie (Free) gebruikt, mag je soms ook Powtoonattributen gebruiken waar Pro of Pro+ op staat en die bij de betaalde versie van Powtoon horen. Maar het is voor een mooi eindresultaat het beste om de attributen te gebruiken van je eigen abonnement.
  3. Ik werk aan de hand van het sjabloon “Cover story template”. Dat kun jij ook doen, als je me er per mail om hebt gevraagd. Je vindt ‘em door rechts in beeld onder “My Powtoons”. Tip: Kopieer de template voordat je deze gaat bewerken, zodat je een ‘schone’ versie overhoudt.
    Na het aanklikken van “Cover story template”, verschijnt het juiste sjabloon in beeld en speelt gelijk af.
  4. Je kunt de video sluiten met het witte kruisje rechts bovenin het grijze vlak, maar dat doe ik niet. In plaats daarvan ga ik het aanpassen.
  5. Klik op de blauwe Edit-knop. Powtoon opent in een nieuw tabblad een extra scherm: de Studio.

Powtoon Studio

  • In de Studio zie je de video die je aan het bewerken bent. Daarboven zit een horizontale blauwe balk met een paar belangrijke functies: namelijk het “Undo”-pijltje, de naam van je video (die je hier ook kunt wijzigen) en de “Save”-knop.
  • Middenin beeld staat de eerste slide van de video. Je ziet dat de zijkanten van de slide gearceerd zijn. Alles wat in die gestreepte vlakken staat, komt straks niet zichtbaar in je video! Dat betekent dat je nieuwe teksten en afbeeldingen eventueel moet aanpassen door verschuiven en verkleinen.
  • Links in beeld zie je dat de totale video bestaat uit 6 slides. Je kunt hier door de slides bladeren, de volgorde veranderen (slepen) en slides toevoegen. Momenteel heeft elke slide een eigen achtergrondkleur.

Achtergrondkleur aanpassen

  • Ik ga de achtergrond van mijn slide lichtblauw maken. De hex-code van mijn huisstijlkleur lichtblauw is #C2D6DC. Klik in de linkerbovenhoek op “Swap”. Rechts in beeld kan ik nu de achtergrondkleur vervangen door een andere kleur, of door een afbeelding of video. Ik wil ‘mijn’ lichtblauw, dus ik kies “Pick a background color”. In de pop-up vul ik mijn hex-code, C2D6DC, in achter de #. De achtergrondkleur verandert en ik sluit de pop-up. Op deze manier kan ik elke slide van een andere achtergrondkleur voorzien.
    Tip: Je bent natuurlijk niet verplicht om effen kleuren te gebruiken! Je kunt ook een eigen foto, afbeelding of video uploaden.

Teksten aanpassen

  1. De teksten die in het sjabloon staan, zijn allemaal aan te passen. Je selecteert de teksten door erop te klikken.
  2. Bij mijn lichtblauwe achtergrond vallen de witte letters niet zo goed op, dus ik wil een andere letterkleur. En ik wil geen Engelse teksten, maar Nederlandse. Eerst de letterkleur. Ik selecteer het woord ‘Hello’ en klik op het rondje met de kleur (in dit geval wit). De kleuren pop-up verschijnt en ik kan een standaard letterkleur kiezen uit de Basic Colors, of ik kan een hex-code invoeren voor een kleur. Ik kies de donkerblauwe kleur uit mijn logo en vul de bijbehorende hex-code in, waarna ik de pop-up sluit.
  3. Links van het rondje met de kleur, zie je een ovaal met de huidige lettergrootte. Die grootte is eenvoudig aan te passen door te klikken op de “-“en “+”.
  4. Rechts van het rondje met de kleur, zie je een tandwiel. Hiermee kun je allerlei opties instellen, bijvoorbeeld de lettergrootte en -kleur, maar ook het lettertype. Ik ga hier niet in op alle opties, dat zijn er teveel voor deze korte uitleg. Probeer het lekker uit; Powtoon kent de optie “undo”.
  5. Tenslotte vervang ik de E van ‘Hello’ door een A door op het woord te klikken en de cursor naar de juiste plek te bewegen. Vervang op dergelijke wijze op elke slide de termen uit de template door je eigen competenties en talenten.

Objecten (Props of Shapes) aanpassen

  1. De lijnen boven en onder ‘Hello’ zijn losse objecten. Ook deze zijn aan te passen. Je selecteert ze door erop te klikken. Evenals de teksten kun je vervangen, een andere kleur geven, verwijderen, enz.
  2. De honden op slide 5 zijn overigens Props. Deze kennen de optie “Swap” en zijn te vergroten, verkleinen, verplaatsen en te spiegelen, maar je kunt van Props de kleur NIET aanpassen.

Personages (Characters) aanpassen

  1. Het personage van de eerste slide wordt door een hand naar boven geschoven zodat hij in beeld verschijnt. Dit is een zogenaamd “Effect”, specifieker een “Enter effect”. Dit pas je aan door op het mannetje te klikken en dan het tandwiel te selecteren. Kies in dat pop-up scherm de optie “Effects”. Er opent een nieuwe pop-up, deze heeft twee tabbladen: Enter en Exit. Hiermee geef je je object een effect mee bij het verschijnen of verdwijnen. Ik wil wel dat het object in beeld schuift, maar zonder hand. Ik laat het effect “Slide Up” dus staan, maar klik op “Change hand” en selecteer daar de optie “No hand”. Sluit de pop-up. klik op het [zwarte pijltje] “Play slide” onder de dia (naast het blauwe pijltje “Play from this second onwards”) om te controleren dat de hand inderdaad is verdwenen.
  2. Nu ga ik het mannetje vervangen.
  3. Selecteer het object, klik “Swap”. Nu kun je een alternatief zoeken uit de mogelijkheden rechts in beeld. Met je muis kun je door de mogelijkheden scrollen. Selecteer een ander personage door erop te klikken. Je gekozen character komt in je slide in plaats van het vorige personage. Vervolgens kun je het personage verplaatsen, spiegelen, vergroten en verkleinen.
    Tip: Je bent natuurlijk niet verplicht om personages te gebruiken! Je kunt ook het personage verwijderen en een eigen foto of afbeelding uploaden.
  4. Als je tevreden bent, kun je het personage een actie geven met behulp van “Pose”. Selecteer het object en klik op het knopje “Pose” (met het poppetje) wat verschijnt. Powtoon opent een pop-up met de mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Ik vind voor de eerste slide de “Hello”-optie wel passend. Dus die selecteer ik. Op deze manier kan ik elke slide van een ander personage met een eigen “Pose” voorzien.

Complete template aanpassen

  1. Ga op deze manier alle slides van de video bij langs om de complete template naar jouw smaak (en ervaring en competenties!) aan te passen.
  2. Klik rechtsbovenin op de knop “Preview” om een idee te krijgen hoe het totale filmpje eruit komt te zien. Sluit dit venster af via de knop linksboven “Back to edit”.

Video klaar en nu?

Met de gratis versie van Powtoon blijft hun logo in beeld en blijft je video op hun server staan. Je kunt je video wel downloaden als PowerPoint of als pdf en delen op diverse social media. Wil je ‘m daadwerkelijk als Cover story gebruiken? Mail je video dan naar mij! Ik stuur ik ‘m je als MP4. Je video naar mij mailen doe je gemakkelijk vanuit je Powtoon Workspace via de knop “Send a copy”. Te vinden via de 3 rondjes bij je video onder “My Powtoons”. NB: ik wijzig niets aan je video! Wil je dat ik er een kwaliteitsslag over doe? Dat kan, geef dat dan aan in je mail, dan stuur ik je een factuur, ga ik voor je aan de slag en ontvang je zsm je video zonder logo als MP4 retour.

Daarna kun je de video uploaden als Cover story via de LinkedIn app op je telefoon.

Powtoonvideo zonder logo in MP4

Voorbeelden vind je via onderstaande link op mijn YouTube kanaal:

Inhoud